Κιρσοί οισοφάγου

Οι κιρσοί του οισοφάγου είναι η ανώμαλη διάταση φλεβών, στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Η διάταση αυτή είναι αποτέλεσμα αυξημένης πίεσης στην πυλαία φλέβα, οποία μεταφέρει αίμα από το γαστρεντερικό σωλήνα και το σπλήνα στο ήπαρ. Η φλέβα περιέχει αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά και τοξίνες που απορροφώνται από το έντερο και μεταφέρει το 75% του όγκου αίματος που δέχεται το ήπαρ.

Ο μηχανισμός δημιουργίας των κιρσών ενεργοποιείται σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία να διοχετευθεί αυτός ο όγκος αίματος στο ήπαρ. Τότε η πίεση στην πυλαία φλέβα αυξάνει και το αίμα προσπαθεί να βρεί άλλη διέξοδο γιά να φθάσει στην καρδιά. Η παράκαμψη σχεδόν πάντα επιτυγχάνεται μέσα από μικρότερα αγγεία του οισοφάγου και του θόλου του στομάχου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η μεγάλη διάταση αυτών των αγγείων και η αύξηση της πίεσης τους, που μερικές φορές οδηγεί σε ρήξη και αιμορραγία. Η αιμορραγία κιρσών του οισοφάγου είναι συμβάν πολύ απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς.

Η κίρρωση του ήπατος αλλά και κάποιες άλλες παθήσεις, καλοήθεις και κακοήθεις, ευθύνονται για τη δημιουργία κιρσών του οισοφάγου. Σε αρκετές περιπτώσεις ο θόλος του στομάχου παρουσιάζει παρόμοιες φλεβικές αλλοιώσεις.

Η θεραπεία των κιρσών του οισοφάγου και του γαστρικού θόλου εκτός από την μείωση της πυλαίας υπέρτασης με φάρμακα, περιλαμβάνει και μια σειρά ενδοσκοπικών μεθόδων, όπως είναι η σκληροθεραπεία και η απολίνωση.

Στις περιπτώσεις που πληρούνται τα κριτήρια και υπάρχει διαθεσιμότητα, η μεταμόσχευση ήπατος αποτελεί εναλλακτική θεραπευτική επιλογή.