Απολίνωση Κιρσών

Κιρσοί είναι φλεβικές διατάσεις του σώματος, κυρίως στα κάτω άκρα. Μπορεί όμως να εμφανισθούν και σε άλλα σημεία όπου οι φλέβες είναι επιφανειακές και η πίεση της φλεβικής κυκλοφορίας είναι αυξημένη. Γενικά δεν δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά όταν εμφανισθούν στον οισοφάγο ή το στομάχι μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι.

Πως δημιουργούνται

Οι κιρσοί στον οισοφάγο δημιουργούνται όταν η πίεση στην πυλαία φλέβα είναι ανεβασμένη. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κίρρωση ήπατος (όπως σε χρόνια ιογενή ηπατίτιδα ή άλλες παθήσεις του ήπατος) ή σε θρόμβωση της πυλαίας φλέβας. Ο μεγάλος όγκος αίματος που διακινείται κάτω από φυσιολογικές συνθήκες μέσα από την πυλαία, βρίσκει τότε διέξοδο σε παράπλευρα αγγεία. Αυτά συνήθως είναι φλέβες του οισοφάγου και του θόλου του στομάχου, οι οποίες είναι μικρές σε διάμετρο.

Ως εκ τούτου λόγω του μεγάλου όγκου αίματος που δέχονται, αρχικά διατείνονται και είναι δυνατόν να υποστούν ρήξη. Η αιμορραγία που ακολουθεί είναι κατακλυσμιαία και μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε θάνατο πριν φθάσει σε νοσοκομείο ή κλινική. Γι αυτό οι κιρσοί πρέπει να εντοπίζονται και να θεραπεύονται έγκαιρα.

Αντιμετώπιση

Τόσο ο εντοπισμός όσο και η θεραπεία γίνονται με γαστροσκόπηση. Για τη θεραπεία επιλέγεται συνήθως η τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων (απολινωτών) ή διήθηση με ειδικές κόλλες ή θρομβωτικές ουσίες. Ενδεχομένως να απαιτούνται επανειλημμένες συνεδρίες για την πλήρη αντιμετώπιση και επαναληπτικές γαστροσκοπήσεις για τον εντοπισμό τυχόν δημιουργίας νέων κιρσών.

Το ΑΔΡΙΑΝΙΟ κέντρο έχει και τη γνώση και την εμπειρία για την αντιμετώπιση των κιρσών οισοφάγου/στομάχου.

Μεγάλοι κιρσοί οισοφάγου.

Κιρσός μετά από τοποθέτηση απολινωτή.