Γαστροσκόπηση

Είναι ενδοσκόπηση η οποία εξετάζει τον οισοφάγο, το στομάχι και το 12δάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου). Μπορεί να θέσει τη διάγνωση σε προβλήματα του ανώτερου πεπτικού σωλήνα και να βοηθήσει στη θεραπεία τους.

Συνήθη ενοχλήματα που ερευνώνται με την εξέταση περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στο στήθος ή την κοιλιά
  • Ναυτία και έμετος
  • Κάψιμο στο στήθος
  • Αιμορραγία ή αναιμία
  • Δυσκολία στην κατάποση

Η εξέταση γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτού σωλήνα με οπτικές ίνες. Ο σωλήνας περνάει από το στόμα και προωθείται μέχρι το στομάχι και το 12δάκτυλο. Ο ασθενής παίρνει “μέθη” και δεν αισθάνεται την διαδικασία.

Πρίν την εξέταση

Πριν την εξέταση δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Απλώς ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός για 6-8 ώρες τουλάχιστον – μερικές φορές και περισσότερο, εφ’ όσον το κρίνει ο γιατρός. Νερό μόνον μπορεί να καταναλωθεί μέχρι 2 ώρες πριν την εξέταση. Το τελευταίο γεύμα πρέπει να είναι ελαφρύ.

Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του αν έχει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή κάποια αλλεργία. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πρέπει να ενημερώσουν για την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Επίσης πρέπει να πει στο γιατρό αν πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και παίρνει χάπια ή ινσουλίνη, ή αν χρησιμοποιεί αντιπηκτικά φάρμακα, όπως κουμαρινικά παράγωγα (Σιντρόμ-Sintrom), ασπιρίνη (Σαλοσπίρ-Salospir), ριβαροξαβάνη (Ξαρέλτο-Xarelto), κλοπιδογρέλη (Πλαβίξ-Plavix) κλπ. Αν ο ασθενής χρησιμοποιεί τέτοια φάρμακα, θα πρέπει να συνεννοηθεί με το γιατρό τουλάχιστον 3-4 ημέρες πριν την εξέταση.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψιών, αν αυτό κριθεί απαραίτητο και εφ’ όσον ο ασθενής δεν λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα (φάρμακα που εμποδίζουν το αίμα να πήξει). Μετά την εξέταση ο ασθενής συνέρχεται γρήγορα και είναι σε θέση να ακούσει τα πρώτα άμεσα αποτελέσματα. Εάν έχουν ληφθεί βιοψίες, τα τελικά αποτελέσματα θα καθυστερήσουν μερικές ημέρες.

Μετά την εξέταση

Στο τέλος της εξέτασης ο ασθενής είναι σε θέση να πάει στο σπίτι του, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει ή να χειρισθεί μηχανήματα για τουλάχιστον 8 ώρες. Αν και θα έχει πλήρη διαύγεια και θα μπορεί να καταλαβαίνει τα πάντα, είναι ενδεχόμενο η κρίση του να είναι επηρεασμένη, τα αντανακλαστικά του να είναι περιορισμένα και να προκαλέσει ατύχημα. Έτσι συνιστάται πάντοτε να έχει μαζί του ένα συνοδό. Θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία του κανονικά την επόμενη ημέρα.

Αν μετά την εξέταση υπάρχουν συμπτώματα τα οποία ανησυχούν ή δεν υπήρχαν προηγουμένως, πρέπει να ειδοποιηθεί ο γιατρός.

Χρειάζεστε γαστροσκόπηση;

Η ιατρική ομάδα και το προσωπικό του κέντρου μας είναι στη διάθεσή σας για κάθε πιθανή απορία σχετικά με την αποκατάσταση της υγείας σας.