Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Το ελικοβακτηρίδιο είναι ένας μικρο-οργανισμός με τεράστια οικονομικο-κοινωνική σημασία για το ανθρώπινο είδος. Η λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο είναι συχνή σε ανεπτυγμένες χώρες και εξαιρετικά συχνή σε αναπτυσσόμενες, φτάνοντας το 50% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Πολλές παθήσεις αποδίδονται σ’ αυτό, όπως το πεπτικό έλκος, η χρόνια ενεργός γαστρίτις και ο καρκίνος του στομάχου, αλλα και επιπλοκές τους όπως γαστρορραγία, δυσαπορρόφηση βιταμίνης Β12 κλπ.

Το μικρόβιο ταυτοποιήθηκε από δύο Αυστραλούς νομπελίστες το 1985 και έκτοτε έχουν επινοηθεί διάφορα θεραπευτικά σχήματα για την εκκρίζωση του. Δυστυχώς όμως η αποτελεσματικότητα τους ποικίλλει αναλόγως της χώρας και του πληθυσμού φτάνοντας σε εξαιρετικές μόνον περιπτώσεις μέχρι 92% των θεραπευομένων. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό ατόμων παραμένουν με στελέχη του μικροβίου στο στομάχι τους, ιδιαίτερα ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Αυτοί οι ασθενείς αποτελούν θεραπευτικό πρόβλημα και ένα μικρό ποσοστό τους τους έχει τον κίνδυνο σοβαρότερων επιπλοκών στο μέλλον.

Η αποτυχία της εκκρίζωσης, πέρα από την ανθεκτικότητα του μικροβίου στα αντιβιοτικά, οφείλεται συχνά στην πλημμελή λήψη της θεραπείας από τον ασθενή. Ο ασθενής πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι την πρώτη φορά που θα λάβει θεραπεία για το μικρόβιο έχει και την μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας. Σε μετέπειτα επαναλαμβανόμενες θεραπείες τα ποσοστά αυτά μειώνονται. Επομένως η λήψη των φαρμάκων κατά προσέγγιση στην ώρα τους είναι σημαντική.