Στη χώρα μας κάνουμε κατάχρηση των αντιβιοτικών με όλες τις αρνητικές συνέπειες ως προς την “ανοσία” που προκαλείται και που κάνει τα αντιβιοτικά αδύναμα όταν τα χρειαζόμαστε πραγματικά. Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά και πολύτιμα για την αντιμετώπιση βακτηριακών ή μικροβιακών λοιμώξεων, σε μια στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και εντελώς άχρηστα και επιζήμια για τον οργανισμό σε μια απλή ίωση.

Δεν είναι όμως μόνο η δική μας τάση να ζητάμε αντιβίωση από το φαρμακοποιό. Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από το 25% των συνταγογραφημένες αντιβιώσεις στις ΗΠΑ για αναπνευστικές καταστάσεις είναι εντελώς άχρηστες και αυτό, επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι μια συντηρητική εκτίμηση.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Στις ήπιες ιώσεις με συμπτώματα κρυολογήματος (ενόχληση στο λαιμό, συνάχι, πονοκέφαλο, μη παραγωγικό βήχα, δέκατα), ενημερώστε το γιατρό σας αλλά περιμένετε μια δυο μέρες πριν πάρετε φάρμακα. Η παραμονή στο σπίτι, η ξεκούραση και η καλή διατροφή είναι συνήθως τα μόνα που χρειάζεστε για να νιώσετε καλύτερα. Εάν κάποιο από τα συμπτώματά σας χειροτερέψει, ανεβάσετε ψηλό πυρετό, δεν μπορείτε να καταπιείτε, νιώθετε δύσπνοια ή “βράσιμο” στο στήθος, ή αν έχετε αυτά τα συμπτώματα από την αρχή, τότε η επίσκεψη στο γιατρό είναι επιβεβλημένη.

Οι ίδιες οδηγίες, ισχύουν και για τα παιδιά άνω του ενός έτους. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, οι γονείς πρέπει να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση και να τους καθοδηγήσει η συμπεριφορά του παιδιού. Ένας γενικός κανόνας για το αν το παιδί περνάει μια απλή ίωση ή κάτι που χρειάζεται αντιβίωση είναι πως εάν παίζει όταν πέφτει ο πυρετός –ή αν δεν έχει παρουσιάσει πυρετό, αν έχει όρεξη για παιχνίδι- τότε πιθανότατα είναι μόνο μια ίωση.

Πηγή: http://www.iatrikanea.gr/2016/20690/#ixzz4AD8g9Bsz