tania kiana

“Αν αντιμετωπίσεις κάποιον όπως είναι, θα παραμείνει όπως είναι. Αν τον αντιμετωπίσεις όπως θα έπρεπε να είναι ή θα μπορούσε να είναι, τότε θα γίνει όπως θα έπρεπε ή θα μπορούσε να είναι”
Β. Γκαίτε, 1749 – 1832

“Το μεγαλύτερο λάθος στη θεραπεία των ασθενειών είναι ότι υπάρχουν γιατροί για το σώμα και ιατροί για την ψυχή, αν και τα δύο δεν μπορούν να διαχωριστούν.”
Πλάτων, 427 πΧ – 347πΧ

Τάνια Κιάνα-Πόδα

Παιδοψυχίατρος


Νευρογενής ανορεξία
Βουλιμία
Παχυσαρκία
Δικαστικές πραγματογνωμοσύνες

Απόφοιτος της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου εισήχθη με σειρά διάκρισης. Υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο νομό Φλώρινας. Ελαβε αρχικά εκπαίδευση στην Ψυχιατρική στην Ελλάδα και κατόπιν μετέβη στην Μεγάλη Βρετανία για εκπαίδευση στην Παιδοψυχιατρική.

Στην Μεγάλη Βρετανία ολοκλήρωσε πολυετή εξειδίκευση και έλαβε τον τίτλο στην Ψυχιατρική Παιδιών & Εφήβων. Μετά τη λήψη ειδικότητας εργάσθηκε εντατικά για την λήψη διατριβής Master από το Πανεπιστήμιο του Manchester με τίτλο “Η Νευρογενής Ανορεξία και η λειτουργία της οικογένειας”.

Από το 1991 έως το 1995 εργάσθηκε ως κλινική εκπαιδεύτρια στο Πανεπιστήμιο του Leicester ενώ το 1995-1996 έλαβε τη θέση της Επίκουρης Καθηγήτριας Ψυχιατρικής Παιδιών-Εφήβων στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όντας παράλληλα υπεύθυνη για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων στα εκπαιδευτικά τμήματα Leicester, Nottingham και Sheffield

Κατά τα έτη 1996-2001 εργάσθηκε ως Διευθύντρια τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών-Εφήβων στα Νοσοκομεία Solihull (Birmingham) και Northampton, όπου ήταν υπεύθυνη ταυτόχρονα για τις κλινικές υπηρεσίες διαταραχών διατροφής. Υπήρξε μέλος της Ομάδας Ειδικών στις Διαταραχές Διατροφής της περιοχής Οξφόρδης. Το 1998 της απενεμήθη ο τίτλος του κλινικού εκπαιδευτή του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων Μ. Βρετανίας.

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και αρχικά ιδιώτευσε. Στη συνέχεια και επι 9ετία κατείχε τη θέση της Υπεύθυνης για τη Λειτουργία της Μονάδας Νοσηλείας του ΓΝ “Γ. Παπανικολάου”, Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποχώρησε το 2015 με το βαθμό Διευθυντή Ε.Σ.Υ.

Κατά τη διάρκεια της καρριέρας της έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μ. Βρετανία.

Εχει λάβει εκπαίδευση στην οικογενειακή και ατομική ψυχοθεραπεία (ψυχαναλυτική, γνωστική-συμπεριφορική). Επίσης παρακολούθησε έναν σημαντικό αριθμό σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα που αφορούν στην γενικότερη παιδοψυχιατρική, αλλά και τις διαταραχές διατροφής. Έχει δώσει έναν μεγάλο αριθμό ομιλιών, τόσο σε ειδικούς της ψυχικής υγείας, άλλους επαγγελματίες του χώρου αλλά και το ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα και στη Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα έχει ασκήσει την ιδιότητα του ειδικού πραγματογνώμονα σε σημαντικές δικαστικές υποθέσεις που αφορούν σε ανήλικους και στις δύο χώρες.

Η Δρ Κιάνα είναι μέλος των παρακάτω επαγγελματικών ενώσεων:

  • Παιδοψυχιατρική Εταιρία Ελλαδος
  • Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρία
  • Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχιάτρων της Μεγ. Βρετανίας (Royal College of Psychiatrist, UK)
  • Ενωση Παιδοψυχολόγων και Παιδοψυχιάτρων (Association of Child Psychology and Psychiatry)

ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Προσφερόμενες υπηρεσίες

Εξειδικευμένη αξιολόγηση και αντιμετώπιση σε νεαρά άτομα και οικογένειες με συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Αυτά μπορεί να αφορούν σε:

  • Διαταραχές διατροφής– νευρογενής ανορεξία, νευρογενής βουλιμία, βουλιμική διαταραχή, παχυσαρκία
  • Συναισθηματικά προβλήματα που σχετίζονται με την οικογένεια, το σχολείο ή τις κοινωνικές σχέσεις (φίλους, bullying)
  • Προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με δυσλειτουργία γονέων-οικογένειας, δυσχέρεια στη σχέση γονέα-παιδιού, εξω-οικογενειακό stress και επιρροές, δυσλειτουργία στο στάδιο ανάπτυξης παιδιού/οικογένειας
  • Απώλεια και πένθος
  • Τραύμα
  • Προσαρμογή στη διάλυση οικογένειας και το διαζύγιο γονέων – επιπτώσεις σε παιδιά, συμβουλευτική γονέων, δικαστικές πραγματογνωμοσύνες
  • Προβλήματα επικοινωνίας και διαντίδρασης που σχετίζονται με ελλείμματα (διαταραχές του αυτιστικού φάσματος), αντιπαραγωγικούς χειρισμούς ανεπτυγμένης επικοινωνίας

Όπου χρειάζεται, και μετά από εξουσιοδότηση των ενδιαφερόμενων, παρέχεται συνεργασία με άλλους φορείς (σχολείο, άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας κ.α.). Η βοήθεια παρέχεται με βάση τον κώδικα δεοντολογίας και του ιατρικού απορρήτου.